Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Обиљежена 75. годишњица страдања Срба у Осову

29/04/2017

Послије усташке операције “Трио” у прољеће 1942. године, остала је пустош на подручју од Сарајева и Кладња до Старог Брода. У злочиначким налетима нису били поштеђени ни српски цивили из села Осово, посебно дјеца.  Животе су изгубили мученички – њих 90 спаљени су у штали.

У организацији Општине Рогатица, те сродника и потомака страдалих, данас је у Осову, код спомен-обиљежја Кула, служен парастос невиним жртвама тог усташког злочина. Иако временски услови нису били повољни, то није спријечило више од 100 вјерника, махом дјеце, да присуствују данашњем обиљежавању. Присутни су симболично прислужили 90 свијећа, служен је парастос и положени су вијенци.

Милован Бојат, који је 1942. године изгубио дједа, бабу, два брата и сестру подсјетио је присутне на неправду према жртвама и њиховим породицама, јер је овај злочин скриван деценијама због братства и јединства. Бојат је захвалио начелнику општине Рогатица Милораду Јагодићу, истичући како га сматра најзаслужнијим за то што је до овог спомен-обиљежја изграђен квалитетан макадамски пут.

У свом обраћању, начелник Јагодић казао је да морамо бити свјесни моралне дужности да се сјећамо свих страдања српског народа. Јагодић истиче да је ово спомен-обиљежје један од многих болних подсјетника на жртву предака, али и опомена и мотив будућим генерацијама да чувају слободу, језик и територију.

 

Last modified: 29/04/2017

Comments are closed.