Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Обиљежавање 76. годишњице страдања 6.000 Срба у Старом Броду и Милошевићима

14/03/2018

У Старом Броду на Дрини 22. марта биће обиљежена 76. годишњица страдања 6.000 Срба са подручја Сарајевско-романијске регије, који су побијени од стране усташа – припадника злогласне Црне легије Јуре Францетића.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом у 12 часова служиће парастос убијеним српским цивилима, а затим ће освјештати темеље музеја. Потом ће бити положени вијенци на спомен-обиљежје и руже у ријеку Дрину. Обраћање званичника је у 13 часова.

Организатори овогодишњег обиљежавања су Митрополија дабробосанска, Влада Републике Српске, те општине Рогатица, Соколац и Вишеград.

ПОКЛОНИЧКИ ПОХОД

Општина Рогатица и ове године организује поклонички поход у Стари Брод. Полазак је у 8.30 часова са Аутобуске станице “Арома”. Предвиђено је да се аутобусима путује до локалитета Громиле, одакле ће се пјешачити до Старог Брода и назад (6 километара у једном правцу).

Заинтересовани се могу пријавити на број телефона 066/921-075 (контакт особа: Јовица Васовић). Крајњи рок за пријаве је 21. март до 12 часова.

ИЗЛОЖБА О СТАРОМ БРОДУ И ПРОМОЦИЈА КЊИГА И ФИЛМА О СТРАДАЊИМА СРБА

У оквиру обиљежавања годишњице страдања Срба у Старом Броду, пред рогатичком публиком биће промовисане књиге и филм Мире Лолић Мочевић “Душу нису убили”, те књига Драге Мастиловића “Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку”. Тематика књига и филма везана је за страдања српског народа у Босни и Херцеговини током 20. вијека. Промоција ће се одржати 21. марта у биоскопској сали, са почетком у 19 часова.

Поред промоције, у предворју биоскопске сале биће изложено више од 1.000 фотографија и свједочења преживјелих о страдању српског народа у Старом Броду. Аутори изложбе су јереј Драган Вукотић и сликар хаџи Бранко Никитовић из Вишеграда.

Last modified: 14/03/2018

Comments are closed.