Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Бивши логораши из Другог свјетског рата посјетили Стари Брод

30/09/2017

Чланови “Удружења логораша Другог свјетског рата” из Бањалуке посјетили су јуче Стари Брод. Према ријечима Добриле Кукољ, предсједнице Удружења, једна од основних њихових активности је обилазак српских страдалишта и поклањање жртвама широм Европе – од Аушвица и Матхаузена до Јасеновца и херцеговачких јама. Кукољева додаје да су недавно путем медија први пут чули за Стари Брод, те су и поред нарушеног здравља смогли снаге да дођу и поклоне се старобродским мученицима.

Код спомен-обиљежја на Дрини посјетиоци су прислужили свијеће, а вишеградски јереј Драган Вукотић служио је парастос, након чега им је испричао историјат страдања 6000 Срба из источне Босне 1942. године.

Већина јучерашњих посјетилаца преживјела је најозлоглашеније логоре, међу којима је и једини дјечији логор у Европи Јастребско. Kасније су засновали породице, изградили каријере, али ране на души су остале и бивале све болније зато што се о страдањима није смјело јавно говорити. Такав случај био је и са Старим Бродом и многим српским страдалиштима о којима се ћутало зарад братства и јединства.

Осамдесетогодишњи Михајло Галић из Градишке и његова браћа селекцијом су сврстани у групу дјеце која су поунијаћена, те су тако избјегли смрт. Превођењем у католичку вјеру, тада четворогодишњи Михајло добио је име Каина. Њихов отац, који је и сам био у њемачким логорима, по завршетку рата их је пронашао и вратио кући.

ДАР ИЗ РУСИЈЕ

Према ријечима јереја Вукотића, ове године је дошло до изразитог повећања броја самосталних и организованих посјета Старом Броду. Међу њима је и брачни пар из Русије, Руслан и Катерина Решетов који су били дубоко потресени српском трагедијом. Спомен-капели у Старом Броду недавно су даровали икону Пресвете Богородице заступнице страдалих. Колико су одушевљени српским народом свједочи и чињеница да су продали стан у Москви и купили плац на Мокрој Гори, гдје намјеравају изградити кућу.

Last modified: 30/09/2017

Comments are closed.