Званична интернет презентација Општинe Рогатица

“Илинданско посијело” за памћење

02/08/2017

Обиљежавање празника Светог пророка Илије настављено је јуче, духовним и културно-забавним садржајима. Синоћ је у цркви Светих апостола Петра и Павла у Борикама обављено вечерње богослужење. Потом је у порти цркве одржана манифестација под називом “Илинданско посијело”. Публика је имала прилику да ужива у богатом програму.

Присутне је на почетку поздравио и благословио свештеник Његослав Јелисић. Потом се обратио начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, који је подсјетио на значај вишедеценијског саборовања српског народа у Борикама, који је очувао вјеру и традицију и у добру, и у злу.

На бини су се смјењивали чувари традиције: здравичар, млади фолклораши, изворне пјевачке групе, гуслари, рецитатори, двојничар и чајо.

Здравичар Драгољуб Стојановић из Новог Горажда својом здравицом благосиљао је илиндански скуп, пожеливши свима добро здравље, срећу и напредак. Потом су заиграли фолклораши Удружења за очување традиције “Стара Гора” из Рогатице и смјењивале се мушке и женске изворне пјевачке групе из Вишеграда, Новог Горажда, Војковића, Сокоца, Пала, Рогатице, а посебно одушевљење изазвала је мушка пјевачка група “Млади Боричани” из Борика, којој је ово био први наступ.

Старе стихове уз звуке гусала запјевали су народни гуслари Жељко Тодоровић и Новак Боровчанин из Сокоца и Саша Лакетић из Обреновца. На двојницама је засвирао Радош Дрекаловић из Новог Горажда, а Момчило Рајак из Рогатице је у улози чаја публици пренио дио српских свадбарских обичаја. Млади Рогатичанин Дејан Дувњак одушевио је публику говорећи стихове пјесме Божидара Глоговца “Рађајте Српкиње мајке”, а пјесник Милоје Вељовић публику је почастио својим пјесмама. Потом је услиједио наступ Радмила Зекића и Зоки бенда.

На вечери која је услиједила по завршетку “Илинданског посијела”, свештеник Његослав Јелисић је испред Српске православне црквене општине Борике уручио захвалнице начелнику општине Рогатица Милораду Јагодићу и власнику “Рађен” д.о.о. Љубиши Рацковићу за несебичну помоћ боричкој цркви. Посебни гости на вечери били су пријатељи Борика и Рогатице из Србије, који су у протеклом рату као добровољци дошли да бране овај крај. Оно што је њима било посебно драго је то да су, иако први пут послије рата, позвани да буду гости у крају који су бранили.

Програм Илинданског сабора наставља се и данас јутарњим богослужењем, литијом и полагањем вијенаца на споменик борцима погинулим у претходном рату. За данас су припремљена и такмичења у традиционалним спортским дисциплинама: скок увис и удаљ из мјеста, навлачење конопца, пјешачке и коњске трке, бацање камена с рамена, а у 19 часова је финале турнира у малом фудбалу. Наше домаћице ће се такмичити у припреми најљепшег славског колача, а биће презентоване и рукотоворине жена из Рогатице и Вишеграда и туристички потенцијали општине Рогатица.

Посјетиоци Борика ће током цијелог дана имати прилику да уживају у народном весељу уз Радмила Зекића, Зоки бенд и Авантура бенд.

chevron-right chevron-left

Last modified: 02/08/2017

Comments are closed.