Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Енормно високи рачуни из „Водовода и канализације“ направили пометњу

16/05/2017

Грађани Рогатице који користе услуге ЈП „Водовод и канализација“ а.д. у стечају добили су неуобичајено високе априлске рачуне. Питају се како је то могуће, јер су до сада плаћали и три пута мање износе.

Ово предузеће је од новембра прошле године у стечају, а приједлог за отварање стечајног поступка поднесен је у априлу исте године. Увидом у документацију Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, утврђено је да је одређена имовина, која је требало да буде у власништву Општине, 2015. године преписана на ЈП „Водовод и канализација“ а.д. Спорна имовина су извори воде и резервоари за воду, што је супротно Закону о стварним правима и Закону о водама Републике Српске, у којима је прецизирано да су воде и водни објекти опште добро, од општег интереса, да су под посебном заштитом и да не могу бити у приватном власништву. А то би могло да се деси, јер се та имовина води као стечајна маса, која може бити предмет продаје.

Посебно забрињавајуће је то што је Општина Рогатица задужена вишемилионским кредитним средствима, чија сврха је била реконструкција водоводне и канализационе мреже, па се поставља питање зашто су уложена средства, која отплаћује Општина, када би вода и водни објекти постали приватно власништво?

За „Водовод и канализацију“ везан је низ нејасноћа и нелогичности. Општинска управа не може имати утицај на политику наплате и креирања цијена њихових услуга. Међутим, начелник општине Рогатица Милорад Јагодић са сарадницима чини све напоре како би се стечајни поступак што прије завршио и нормализовала ситуација у ЈП „Водовод и канализација“ а.д. у стечају, у корист грађана.

Last modified: 16/05/2017

Comments are closed.