Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Дванаест година од злочина без казне над породицом Абазовић

05/01/2018

На данашњи дан прије 12 година припадници ЕУФОР-а завили су у црно породицу Абазовић из села Бјелогорци код Рогатице. Четрдесетдеветогодишњу Раду су убили, а њеног супруга Драгомира и малољетног сина Драгољуба тешко ранили. Касније се испоставило да су Абазовићи били само колатерална штета, јер је ЕУФОР тражио другу особу.

У знак сјећања на Раду Абазовић, породица и пријатељи данас су посјетили њен гроб и прислужили свијеће. Године пролазе, али бол не. Породицу посебно боли чињеница да иако је доказана кривица ЕУФОР-а, нико није одговарао за овај злочин.

Након што су италијански карабињери 5. јануара 2006. године упали у породичну кућу Абазовића и почели да пуцају, смртно су ранили Раду, а тешко Драгомира и Драгољуба. Хитној помоћи нису дозвољавали да приђе рањеној жени два сата, док нису видјели да је на издисају. Рада је преминула на операционом столу у Болници у Фочи.

Припадници ЕУФОР-а отишли су толико далеко да су оптужили Абазовиће за пуцњаву, што је оповргнуто и од стране Окружног јавног тужилаштва из Источног Сарајева. Доказано је да су само карабињери користили оружје. И поред многих покушаја и очигледних доказа, починиоци никада нису одговарали за овај злочин.

 

Last modified: 05/01/2018

Comments are closed.