Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Душу нису убили – Злочини који не смију бити заборављени

22/03/2018

У склопу обиљежавања 76. годишњице страдања преко 6.000 Срба у Старом Броду, синоћ је у рогатичком биоскопу одржана промоција пројекта “Душу нису убили” и изложба преко 1.000 фотографија и свједочења преживјелих. Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић изразио је задовољство чињеницом да је обиљежавање годишњице страдања старобродских мученика прерасло у манифестацију од републичког значаја. “Наш циљ је да се зна оно што до скоро нисмо знали и што је било забрањена тема, а што је дио укупног страдања Срба у Другом свјетском рату”, закључио је Јагодић.

Пројекат “Душу нису убили” сачињен је од документарног филма и књиге Мире Лолић Мочевић и историографске монографије Драге Мастиловића “Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку”. Након промоције књига, рогатичка публика је имала прилику да погледа филм.

“Дошло је вријеме да се истина о страдању српског народа у БиХ објелодани. Објављиване су књиге и прије овог пројекта, али наш циљ је био да на једном мјесту направимо синтезу онога што су српски цивили преживјели у 20. вијеку у БиХ . Ово је само прича о страдању цивила што је чини још стравичнијом. Ми морамо да научимо прије свега српске потомке, будуће генерације, да је на простору БиХ неко убио преко милион цивила. То мора да се зна. Бројни свједоци који су учествовали у пројекту рекли су ‘Ми не желимо да се светимо, само сматрамо да се наше жртве морају поштовати и не смију заборавити’. Оно што је болно је заједничка оцјена свих њих да нажалост за српске жртве правде у БиХ још увијек нема”, изјавила је Мира Лолић Мочевић.

“Кроз историјске документе и доступну литературу покушао сам на малом броју страна да покажем како је текао процес затирања српског народа у БиХ кроз читав 20 вијек. Као што је познато, српски народ у БиХ веома је рано био осуђен на уништење још у неким пројекцијама римокатоличких идеолога из прве половине 19. вијека. Све оно што се дешавало Србима у другој половини 19. и кроз читав  20. вијек у БиХ водило је ка томе да се Русији и православљу спријечи продор на топла мора, а да се српска нација западно од ријеке Дрине у потпуности затре. Кроз два свјетска рата и овај задњи грађански, затим кроз негативне демографске процесе ми смо доживјели демографски колапс и данас ово што имамо у виду Републике Српске представља само остатке остатака српског народа западно од ријеке Дрине. Србе у БиХ штити још само институционални оквир Републике Српске и ако не би било тог институционалног оквира онда је сигурно да не би било ни Срба у БиХ”, констатовао је професор Мастиловић.

На изложби и промоцији био је присутан и један од преживјелих, осамдесетшестогодишњи Милорад Ћебић који каже да никада неће моћи избацити из главе сјећање на страдања народа тих дана у Старом Броду и Милошевићима. Слике дјевојака које својевољно скачу у Дрину како не би допале у руке непријатељу, лешеви који плутају ријеком, само су неке од слика које су остале урезане у Ћебићево сјећање.

Присутан је био и Момир Крсмановић, аутор више романа о страдањима Срба у Другом свјетском и Одбрамбено-отаџбинском рату. Његов првенац “Тече крвава Дрина”, настао на основу изјава 142 преживјела свједока, био је забрањен од стране комунистичког режима због наводног напада на братство и јединство. Крсмановић је и сам преживио усташке покоље, а његови романи помогли су у великој мјери у откривању истине.

У предворју биоскопске сале било је изложено више од 1.000 фотографија и свједочења преживјелих о страдању српског народа у Старом Броду. Аутори изложбе су јереј Драган Вукотић и сликар хаџи Бранко Никитовић из Вишеграда.

Охрабрујe чињеница да је на изложби, промоцији књига и пројекцији филма био и већи број млађе популације. То је извјесна гаранција да нове генерације схватају тежину ових злочина и значај чувања успомене на страдале.

Last modified: 22/03/2018

Comments are closed.