Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Душу нису убили – Најава пројекције филма Мире Лолић Мочевић у Рогатици

19/03/2018

У сали рогатичког биоскопа у сриједу, 21. марта, са почетком у 19 часова биће одржана пројекција филма Мире Лолић Мочевић “Душу нису убили”, промоција њене истоимене књиге и књиге Драге Мастиловића “Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку”.

Ради се о заједничком пројекту који се састоји од документарног филма и књиге свједочења новинарке РТРС-а и историографске монографије историчара и декана Филозофског факултета у Палама. О пројекту ће говорити аутори и академски сликар Хаџи Бранко Никитовић.

Према ријечима Мире Лолић Мочевић циљ ових књига је да отргну од заборава страдање српског цивилног становништва током једног вијека и три рата, јер многи историчари и научници сматрају да голготу коју је прошао српски народ током 20. вијека није прошао ниједан други народ у Европи.

“То је уџбенички документ, литература да покаже и свијету и нама самима колико смо страдали. Циљ пројекта је да сами то увидимо. Направили смо синтезу догађаја и зато смо филм превели на енглески, њемачки и француски. Књига је преведена на енглески, ми желимо да овим пројектом упознамо цијели свијет. На једном мјесту смо смјестили историографску грађу и свједочења, јер желимо да покажемо шта су све урадили српским цивилима, женама, дјеци и старима. Цивили би морали бити заштићени, а српске цивиле нажалост нико није штитио”, констатовала је Лолић Мочевић.

Промоција пројекта “Душу нису убили” дио је активности поводом обиљежавања 76. годишњице страдања 6.000 Срба у Старом Броду и Милошевићима, о чему се говори и у оквиру овог пројекта. Поред пројекције и промоције, у предворју биоскопске сале биће изложено више од 1.000 фотографија и свједочења преживјелих о страдању српског народа у Старом Броду. Аутори изложбе су јереј Драган Вукотић и сликар Хаџи Бранко Никитовић из Вишеграда.

Last modified: 19/03/2018

Comments are closed.