Званична интернет презентација Општинe Рогатица

План активности Завичајног удружења “Борач – Месићи”

19/03/2018

Идеја о оснивању удружења које би се бавило очувањем културно-историјског насљеђа на ширем подручју Месића, односно средњовјековног града Борча, стара је преко 10 година. Томислав Павловић, Богдан Обрадовић и други који су поријеклом из тог краја недавно су успјели да је остваре. Основано је Завичајно удружење “Борач – Месићи”, а за предсједника је изабран Томислав Павловић.

Према Павловићевим ријечима, активности овог удружења биће усмјерене ка очувању средњовјековне културно-историјске традиције овог краја, али и оне из аустроугарског периода. Најзначајнији чувари сјећања на та времена су град Борач, стећци, али и ускотрачна пруга, рудник мрког угља и друге знаменитости.

Павловић додаје да су до сада обавили два разговора са начелником општине Рогатица Милорадом Јагодићем који је подржао њихов рад и потврдио да ће Општина у складу с могућностима то чинити и у будућности, с обзиром на значај очувања културно-историјског насљеђа.

“Позивам све заинтересоване да се прикључе једном свеопштем, ја бих рекао покрету, и еколошком и завичајном, да све оне локалитете који имају културно-историјску вриједност на општини Рогатица и шире, истргнемо из заборава и дамо им дужну пажњу. Имаћемо врло богату интернет презентацију свих тих културних насљеђа. Сакупљамо грађу, тако да су добродошли сви који нам могу помоћи у том смислу”, позвао је на крају Павловић.

 

Last modified: 19/03/2018

Comments are closed.