Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Лука код Жепе – 26 година од некажњеног злочина

05/06/2018

На локалитету Лука код Жепе јуче је обиљежена 26. годишњица масакра над 45 српских бораца са подручја Пала, које су припадници Армије БиХ убили из засједе, упркос постигнутом договору да им се омогући безбједан пролаз ка брду Зловрх гдје је требало да доставе храну и воду својим саборцима.

Страдалим војницима служен је парастос, а вијенце су положили њихови саборци, чланови породица погинулих, представници Града Источно Сарајево и општина Пале, Хан Пијесак и Рогатица. У име Општине Рогатица и Општинске борачке организације вијенац су положили предсједник Скупштине општине Ђоко Раздољац и предсједник БО Миленко Рајак.

Бол преживјелих и породица погинулих не пролази. Посебно их боли чињеница да за овај злочин још увијек нико није одговарао. Остоја Симић један је од преживјелих. Он истиче да је сваки повратак на стратиште за њега болан због поновног преживљавања страдања рођака, комшија и пријатеља. “Била су то два дана пакла. Рат није био ни почео, а оно што је највредније било и најбоље момке тада смо изгубили”, са болом се присјећа Симић.

И након 4. јуна 1992. године, а потом и маја 1993, када је Жепа у Савјету безбједности, уз Сребреницу, проглашена заштићеном зоном, муслиманске јединице су константно изводиле офанзивне и диверзантске нападе на српска села и становништво. До коначног разоружавања муслиманских јединица у јулу 1995. године све акције Војске Републике Српске биле су изнуђене, ради заштите српских села и становништва.

Last modified: 05/06/2018

Comments are closed.