Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Забиљежено у селу Закомо код Рогатице – Крмача питома, прасићи дивљи

15/03/2017

У селу Закомо, десетак километара удаљеном од Рогатице, ових дана десило се мало чудо. У газдинству Алексе Башевића (64) бијела, домаћа, крмача опрасила је десеторо живих и здравих прасића и сви су по изгледу дивљи, очито од оца дивљег вепра.

Уз то, казује Алекса, што на себи имају препознатљиве пруге малих дивљих свиња, принове у његовом свињцу, међу којима је петоро мушке и исто толико женског пола, од домаће прасади разлику се и по живахности. Толико су живахна да их је права милина гледати.

То је, додаје Алекса, и разлог да су постала атракција у селу и околини. Долазе да их виде и стари и млади, а они као да знају – неуморно трчкарају око мајке, која је, опет, постала агресивна и ником осим моје супруге Војке не дозвољава да им се приближи.

Башевићи не знају како је дошло до тога да се њихова расна, 1,5 годишња крмача оплоди под дивљим вепром. Она је истина, казују они, прошлог љета заједно са њиховим овцама сваког дана ишла у храстик оближњих Паљевина гдје се уз сочну и здраву планинску траву могао наћи и по који храстов жир. Вјероватно ту је дошло до љубави дивљег вепра и њихове питоме крмаче која је избјегла јесењи свињокољ јер су укућани примијетили да је бременита и чекало се прашење не слутећи да ће на свијет донијети дивље прасиће.

Сад су она брига цијеле породице Башевић. Радо би већину продала, али не зна ни како ни пошто. Не знају смији ли их и пустити у двориште и да ли ће их повући зов дивљине и отићи у шуму или ће преовладати гени мајке као домаће животиње и остати на кориту ове породице.

– Очекујемо савјет људи који евентуално имају искуства у овом феномену, рече на крају Алекса, јер он овако нешто никад раније није ни чуо ни видио.

Текст и фотографија: Сретен Митровић

Last modified: 19/03/2017

Comments are closed.